Българският правен ред е нестабилен и непредвидим поради многобройни, чести и

...
Българският правен ред е нестабилен и непредвидим поради многобройни, чести и
Коментари Харесай

Депутатите променят едни и същи закони през няколко месеца, редакции се правят още преди да влязат в сила

Българският юридически ред е неустойчив и непредвидим поради многочислени, чести и нерядко безредни промени в нормативните актове. Това е главният извод от 16-ия брой на проучването Юридически барометър, което беше показано през вчерашния ден от проф. Даниел Вълчев, вицепремиер и министър на образованието от 2005 до 2009 година

Заключенията в огромна степен обобщават законодателната активност на всички предишни национални събрания, откогато Юридически барометър стартира да прави своето наблюдаване, и тази причинност се отнася изцяло и за началото на мандата на 44-то Народно заседание, разяснява проф. Вълчев.

Близо 70% от изследваните закони са изменени повече от един път за 6 месеца . Лидери в това отношение са Данъчно-осигурителният процесуален кодекс – с 6 промени и допълнения (т.е. приблизително един път месечно) и Законът за правосъдната власт, Законът за локалните налози и такси и Законът за Комисията по финансов контрол – с по 5 промени и допълнения. През интервала юли-декември 2017 година са обнародвани 64 закона или приблизително сред 10 и 11 закона месечно. От тях: 5 нови, 46 закона за изменение и допълнение (ЗИД) и 13 ратификации.

Откроява се наклонност със заключителните разпореждания на ЗИД на дадени закони да е вършат промени и допълнения и в други закони, които нямат нищо общо с предмета на главната смяна.

Например със ЗИД на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност е променен и Законът за държавния чиновник. Със ЗИД на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила се вкарват основни, освен това несвързани с главния ЗИД промени в Закона за енергетиката.

Според екипа на Юридически барометър още веднъж са налице образци за закони, променени още преди да влязат в действие .

Например в новият Закон за концесиите е направено едно допълнение, преди той да влезе в действие, след което е изменен още два пъти за първите два месеца от действието си.

Средният престой на законопроектите в Народното събрание (НС) е към два месеца.

Най-бързо признатият законопроект през сегашния интервал е Законът за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година (ДВ, бр. 103/2017 г.) – единствено за един ден след постъпването му в Народно събрание, се споделя в проучването.

Темата на това му издание е " Защита на персоналните данни ".

На 24-и влиза в действие Общият правилник за отбрана на данните, той ще се ползва от 25 май. Предстои и транспонирането на две наставления при започване на месец май.

Новите моменти бяха разяснени от проф. Вълчев през вчерашния ден.

" Първо, разширява се понятието " персонални данни " отвън това, което всички знаем - наред с ЕГН-то, което споменахме, към персоналните данни към този момент ще спадат такива данни от вида на местонахождението - нещо, което със актуалните телефони мобилни устройства не е мъчно да бъде открито, другите онлайн идентификатори, да вземем за пример IP адресите на тези устройства, биометричните данни ( знаете, че една огромна част от тези устройства работят с пръстови отпечатъци, сканиране на ретината и по този начин нататък).

На второ място, уголемява се понятието " специфични категории персонални данни ". Действително това е доста значим въпрос, тъй като тук към този момент има специфична отбрана на биометричните данни, само че става въпрос и за генетични персонални данни , с каквито админи на персонални данни към този момент разполагат - за нашите гени, най-общо казано.

Нещо, което е доста значимо също е, че се уголемява териториалният обсег на деяние на европейската уредба, което ще рече че разнообразни админи на персонални данни – да вземем образец Гугъл, Facebook и по този начин нататък, които не са открити в Европейски Съюз, само че дават против възнаграждение или безплатни услуги на територията на Съюза, ще попаднат под регулацията на тези нови актове ", обясни проф. Вълчев.

Санкциите при нарушаване на условията за отбрана на персоналните данни към този момент могат да доближат голям размер.

Юридически барометър е гражданска самодейност за от време на време наблюдаване и оценка на положението и развиването на правния ред в България, която започва през 2010 година Изследването излиза на всеки шест месеца. Досега са показани 15 броя на Юридически барометър, началник на плана е проф. Даниел Вълчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР